STADSKANAAL – Vanwege het drukke scheepvaartverkeer werd er in 1908 naast het Buinerverlaat een tweede sluis aangelegd, zodat er dubbel ‘geschut’ kon worden.
Hierdoor werd de rijweg iets verlegd richting de huizenrij. Op de foto rechtsonder de nieuwe sluis met kademuur en zogeheten bolders. Om deze laatste werden de scheepstouwen geworpen om zo de schepen – meestal geladen met turf uit de Drentse venen – langzaam met de waterhoogte mee te laten zakken.
Duidelijk is hier de knik in de weg te zien. Op de achtergrond de oude situatie met bomenrij aan beide zijden.
Het huis met de ladder is de woning van H. Holtman. Of deze ladder er stond, om te bekijken hoe er een extra etage op kon worden gebouwd, vertelt het verhaal niet. Wel dat vrij kort nadat deze foto werd gemaakt een verdieping op het pand werd gebouwd. Het statige pand, nu bewoond door de familie Ronde, staat inclusief verdieping nog steeds op deze plaats, nu op de hoek van de Amerikalaan.
Naast dit pand ziet u de zaak van Fa. P. Grol Czn. die onder de naam De Pauw een “magazijn van manufacturen en heerenconfectie” had. Het bord op de gevel geeft aan dat het bedrijf een “Eigen atelier tot het vervaardigen van Dames en kindercostumes Japonnen en damesblouses” had. Het pand was mede opvallend door het torentje boven de rechter winkeldeur. In 1924 werd het bedrijf verkocht aan J.Hiemstra. In 1966 vestigde Nic. van der Velden hier zijn kledingzaak. Op deze plaats bouwde J. v.d.Deen de Apotheek Buinersluis die geopend werd in 1980. Dit prachtige onder architectuur gebouwde pand staat op dit moment nog te koop.
Het witte gebouw is het café van P. Verwer. In 1954 werd het café-rest Verwer voortgezet door L.M.Sweers. Later onder de naam “De Scheepsjoager” overgenomen door P.van Wieren en in 1964 door Th. Bikkel.
Daarnaast – met luifel – Hotel Buinermond van Egge Lottering waar achter de tramremise van de Eerste Groninger Tramway Maatschappij (E.G.T.M.). De tramlijn van Zuidbroek via Veendam en Wildervank werd in 1884 tot deze remise doorgetrokken. Op de ansichtkaart staat de tram juist voor het Hotel. Pas tien jaar later in 1894 werd deze tramlijn doorgetrokken via Musselkanaal tot Ter Apel.
In 1921 werd café remise Buinermond overgenomen door J. Panman, in 1938 door R.Smit, en in 1957 door J.Panneman. Het café is tot 1980 in gebruik geweest.
Beide café’s zijn afgebroken en maakten plaats voor het stap-o-theek Fox het uitgaanscentrum dat op 2 juli 1993 werd geopend door Frank en Sander Vos, de beide zonen van de oprichter.
voor reacties en of aanvullingen: Jaap Meijering 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl