DROUWENERMOND – Zagen we de vorige keer in Drouwenermond de schooljeugd van de H.B.S. langs het kanaal lopen. Deze keer een foto van de prachtige villa die omgebouwd werd tot Chr. Hoogere Burger School.
Gerekend vanaf Stadskanaal stond dit schoolgebouw even voorbij het voormalige café aan de verlengde Drouwenerstraat. Na het café – waar ook vroeger een tolhek* was – kon deze villa via een bruggetje met witte leuningen (zie op de ansichtkaart links) bereikt worden.
Vlak na de eerste wereldoorlog werd een comité opgericht voor de stichting van een Rijks Hoogere Burger School in Stadskanaal. Verschillende notabelen zoals onder meer de houthandelaar H.A. Somer (zie deze rubriek in de Kanaalstreek van 18 februari), J. Eerelman van de drukkerij en boekhandel alsmede P. Zwartsenberg van het gelijknamige kunstmestbedrijf verzamelden als stichting een bedrag van 50.000 gulden aan intekengeld en lieten propagandamateriaal drukken waarin de oprichting van een neutrale inrichting werd gepromoot.
Twee maanden later, zo blijkt uit het artikel van W.H. van de Ploeg uit het boek ’75 jaar Ubbo Emmius’, werd op 3 oktober 1918 de eerste vergadering gehouden door een andere commissie, die ten doel had Oprichting van een H.B.S. op Christelijke grondslag. Dit voorlopige comité stond onder leiding van de gereformeerd predikant ds. H.J. Heida, daarbij gesteund door de hervormde predikant ds. Joh. van der Vlugt van de Oosterkadekerk en onder meer G. Zwartsenberg van de kledingzaak met dezelfde naam.
In Stadskanaal en omgeving werden verschillende vooraanstaande mensen en de protestantse gemeenten gevraagd om hun medewerking en zodoende werd een bedrag van 56.000 gulden bijeengebracht. De grote villa van Deest in Drouwenermond leek een geschikte locatie. Deze villa was in 1906 door het rooms-katholieke schoolbestuur gekocht met de bedoeling er een rooms -katholieke school in te vestigen. Dit vond echter geen doorgang. Op 18 maart 1919 werd in zaal Eendracht in Stadskanaal tot stichting van de Chr. H.B.S. besloten. Voorzitter werd ds. H.J. Heida, secretaris G. Zwartsenberg en penningmeester G.Dijksterhuis.
De villa werd gekocht voor 16.000 gulden en verbouwd door de firma Linzel, alhier. Onder architectuur van J. Groof veranderde het oude herenhuis op een praktische manier in een schoolgebouw. Als eerste directeur werd aangetrokken de heer K. Lantermans. Gestart werd met twee eerste klassen en één tweede klas. Dan was er ook nog ruimte voldoende in de villa voor woonruimte van Lantermans en zijn gezin.
De leraren van het eerste uur waren A. Braam, L. Kuil, Sennema en mejuffrouw D. Boswijk. Op 1 mei 1921 wordt aan de Stationslaan in het nieuw aan te leggen uitbreidingsplan van de gemeente Onstwedde een terrein gekocht. Op 19 mei 1926 werd de nieuw gebouwde Chr. Hoogere Burger School – het tegenwoordige Ubbo Emmius Lyceum – aan de Stationslaan in gebruik genomen.
*Voor onderhoud van de wegen diende tol te worden betaald bij de zogeheten Tolhekken. Om doorgang te krijgen bij de tol voor café Wolthuis, later Mellens in Drouwenermond diende men voor een rijtuig op 4 wielen 10 cent te betalen, idem op 2 wielen 8 cent, voor een paard 5 cent, voor ander vee 2 cent. Voor een kar met 3 of 4 wielen kostte de doorgang 10 cent, een hondenkar 2 cent en voor een fiets al dan niet bereden ook 2 cent.
Wilt u reageren op het artikel? Bel dan Jaap Meijering, 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl