Quantcast
Channel: vervlogen tijden – Kanaalstreek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 248

Vervlogen tijden … over de Nijveensche Mond nabij Stadskanaal

$
0
0

STADSKANAAL – In de rubriek Vervlogen tijden neemt Jaap Meijering uit Stadskanaal u mee nabij de Nijveensche Mond.

door Jaap Meijering

Deze keer een foto die is gemaakt vanaf de korenmolen van meelhandel Fa. Wed. J.P. Kuipers die vooraan in de Gasselternijveenschemond was gevestigd. Op de voorgrond de brugwachterswoning. Het pand staat er nog steeds. De brug in het Stadskanaal is geopend om enkele van de vele schepen die destijds dagelijks passeerden doorgang te verlenen.

Tussen de bomenrijen loopt naar rechts de van Boekerenstraat (nu Handelsstraat). Het grote witte pand links is het bekende Hotel Panman van P. Braam. Het hotel is tot 1965 in beheer geweest van de familie Braam. Daarna is het afgebroken en heeft het plaats gemaakt voor de Meermarkt en nu de Spar supermarkt van Pomp en slagerij Smit.

In het pand naast Hotel Panman was het café en de kruidenierswinkel van Blaauw gevestigd. Vervolgens de Drogisterij van Hagen-Koerts, later de zadelmakerij van P. Lamain en daarna Metz en Mooibroek. De grote schuur achter het pand was de opslagloods voor kunstmest van de Fa. Hardenberg, in 1911 overgenomen door Gebr. Zwartsenberg.

Beide panden naast het hotel werden afgebroken en maakten plaats voor de huidige Van Boekerenweg. Precies daarvoor werd een nieuwe brede brug over het kanaal geplaatst. De oude uitgang van de mond werd verlegd en over de oude monduitgang – rechts onder op de foto zichtbaar – werd een verbrede Gasselterstraat aangelegd almede de nieuwe Ir. Van Veelenweg, richting Gasselte.

Het grote dak achter de hoge bomen is van de boerderij van T.E. Oosterwijk. In dit pand is nu sportcentrum Olympus gevestigd. Precies achter de nok van het dak is – aan het Boerendiep met witte daklijsten – de boerderij van Braam te zien. Daarachter de pijp en de steenfabriek van J.W.Berg die hier tot ongeveer 1925 heeft gestaan. Dit Tichelwaark lag aan het Boerendiep en naast het huidige sportterrein.

Op de achtergrond geheel rechts de hoge pijp van de aardappelmeelfabriek De Twee Provinciën die net de herfst hiervoor, in 1914, haar eerste fabrieksaardappelen heeft vermalen. Het pand waar nu de klokkenzaak van De Groot is gevestigd was nog niet gebouwd evenals het pand van (later) schoenmaker S. Koster. Even voor de boerderij van Oosterwijk is de oude manufacturenzaak van E.H. Boswijk, tussen de bomen op de foto wat onduidelijk zichtbaar. Fa. Boswijk bouwde in 1918 een nieuw winkelpand. Nu is hierin de pianozaak van Riemeijer gevestigd.
U wilt reageren op het artikel? Bel dan Jaap Meijering 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 248