Quantcast
Channel: vervlogen tijden – Kanaalstreek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 248

Vervlogen Tijden … over de Hoofdstraat bij het gemeentehuis in Stadskanaal in 1952

$
0
0

STADSKANAAL – In de rubriek Vervlogen tijden neemt Jaap Meijering u deze keer mee naar het centrum van Stadskanaal, gemeente Onstwedde in 1952.

door Jaap Meijering

Het was een drukte van belang in de Hoofdstraat. Terwijl een bodewagen langs het trottoir stilstond om te laden en te lossen minderde een Volkswagen kever schijnbaar vaart en werd ingehaald door twee fietsers. Dit terwijl brandstoffenhandelaar J. Peters van de Postkade juist zijn vracht kolen had gelost en met zijn lege fietskar van de Stationsbrug af kwam rijden. Gelukkig was de agent van de gemeentepolitie standby om het fietsende en gemotoriseerde verkeer zo nodig in goed banen te leiden.

Fotograaf Frans Huizinga maakte in 1952 deze foto in opdracht van de plaatselijke middenstand die klachten kreeg van het winkelend publiek voor opspattend water dat vanaf trottoir en hoofdweg in de onverharde berm veel plassen veroorzaakte. Mede daardoor werd besloten om de straatweg langs het Stads-kanaal te verbreden.

Links op de foto is een deel van het oude pand van schoenenzaak annex rookartikelenzaak Cuba van Jansen nog goed zichtbaar. Het oude gemeentehuis bevindt zich achter de agent van de gemeentepolitie en is niet zichtbaar. Wél de ingang van de raadzaal en trouwzaal van de gemeente Onstwedde achter de lantaarnpaal. Het uitstekende balkon is van de woning van de Joodse godsdienstonderwijzer – de Chazzan – dat voor de Joodse synagoge stond. De oude draaibrug – toen gemeentehuisbrug geheten – is rechts juist zichtbaar. Op deze plaats lag later de Eurobrug en nu de nieuwe nostalgische ophaalbrug die toegang geeft tot de Stationslaan en de Parkwijk.

Over de brug naar links zien we eerst het cafetaria van Thieme Idema. In het pand ernaast woonde destijds C. Stikfort de bekende autobusondernemer. Vervolgens het pand van familie Moolhuizen en nadien postbode Heijerman. In het hoge pand ernaast woonde Egbert Pot. Deze had een fruit- en groentekwekerij en achter zijn huis een groot appel-hof. Vele in de buurt wonende kinderen hebben hieruit menig appeltje verschalkt.

Achter het bestelbusje bevond zich in die tijd de bloemenzaak van H.J. Luth (daarvoor Ansmink). In het grote pand daarnaast woonde dokter J. Ris. Deze was medisch adviseur van de Raad van de Arbeid.
In 1957 werden de eerste bomen langs de Hoofdstraat gekapt en vervolgens werd de rijweg geheel vernieuwd en verbreed.Op de plaats van het uit stekende balkon en de paal van de bushalte, staan nu de palen ter ondersteuning van de flat Het Raethuys op de hoek Hoofdstraat/Europalaan.

U wilt reageren? U heeft aanvullingen? Bel Jaap Meijering (0599-613985) of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 248