STADSKANAAL – In de rubriek Vervlogen tijden vertelt Jaap Meijering deze keer over de tijd toen er nog een hulppostkantoor was in Stadskanaal Afdraai.
door Jaap Meijering
Het was in 18 december 1911 dat A. vd Wijk in Musselkanaal te horen kreeg dat hij was overgeplaatst als brievengaarder op het nog te openen hulppostkantoor aan de Ceresstraat in Stadskanaal. In 1912 werd het kantoor geopend in het pand, nu Ceresstraat 6. Twee huizen ten westen van de ingang naar het huidige crematorium.
Het nieuwe hulpkantoor dat viel onder het postkantoor in Stadskanaal, kreeg in 1912 het officiële poststempel Stadskanaal (Afdraai). In 1917 kreeg het kantoor aansluiting op het telefoonnet. Hierdoor konden ook de omwonenden in dit gebied gebruik maken van nationale en internationale verbindingen. Het gebied van dit postkantoor strekte zich uit van de Buinermondse brug tot aan het 4e verlaat in Musselkanaal. De veelal bedrijven of instellingen in deze regio hadden een driecijferig telefoonnummer, dat begon met het cijfer 3.
Jaren later werd het hulpkantoor gevestigd in het pand Oosterstraat 71 van Jan Nieveen, die zelf het beheer voerde. In de oorlog werd het kantoor nog enkele jaren beheerd door M. Smit-Geerken. Na de oorlog werd Jan Nieveen opgevolgd door zijn zoon Hendrik Nieveen die al sinds 1 juni 1932 bij de P.T.T. werkzaam was. Ook de zonen van Hendrik werden regelmatig ingeschakeld om een telegram weg te brengen.
Zo ook viel Vledderveen onder beheer van het kantoor. Direct na de oorlog liep er nog een oude sintelweg naar deze plaats, die vooral in de herfst en wintermaanden haast niet begaanbaar was. Dat de zonen wel eens tegensputterden dat ze bij weer en wind door die onbegaanbare weg moesten fietsen, is begrijpelijk. Maar ja, telegrammen gaan voor.
Hendrik Nieveen heeft tot 30 april 1976 op deze plaats als employé 1e klasse der P.T.T. dienst gedaan en werd bij zijn pensionering beloond met een persoonlijke eremedaille van de P.T.T. wegens bewezen diensten.
Een jaar voor zijn vertrek werd op een middag in 1975 het postkantoor overvallen door twee personen, die het geld van de bank opeisten. De totaal overrompelde Nieveen, die keurig zijn werkzaamheden verrichtte, werd schreeuwend gemaand de kluis te openen en het geld te overhandigen. Door de dreigende houding en het op hem gerichte pistool overhandigde hij hun het in de geldla aanwezige munt- en papiergeld. Op het geroep dat hij de kluis moest openen antwoordde hij dat er juist een nieuwe kluis met tijdslot was geplaatst (dit was inderdaad het geval) en dat hij de code om deze te openen niet voorhanden had. Gelukkig kreeg door het hevige rumoer in het kantoor mevrouw Nieveen achter in de woning argwaan en zij maakte plotseling zo’n herrie, dat de daders abrupt schrokken en – slechts met de inhoud van de geldla – ijlings de benen namen. De daders konden worden gepakt en werden later voor de rechter gesleept. Het voorval heeft echter op Nieveen zo’n indruk gemaakt dat hij maar kort zijn pensioen heeft genoten.
In 1976 werd het postkantoor verplaatst naar het warenhuis UNIC nabij de 2e afdraai, waar een post service-balie werd geopend.
Op de ansichtkaart rond 1938 is rechts het hulppostkantoor Stadskanaal-Afdraai te zien. Daarnaast de manufacturen en galanterie zaak van Chr. vd Wijk. In die tijd stonden de melkbussen dagelijks gereed om te worden vervoerd naar de melkfabriek. In het oude postkantoor heeft later natuurvoeding-winkel ‘De Klaproos’ nog enkele jaren hun producten verkocht. Ondanks het enthousiasme een dergelijke winkel te exploiteren, was de tijd – en het koopgedrag – hier echter nog niet geheel rijp voor.
Wilt u reageren of heeft u aanvullingen? Stuur dan een mail: meijeringjl@planet.nl