STADSKANAAL – Jaap Meijering uit Stadskanaal toont een beeld uit 1968 van twee verdwenen panden nabij de Gasselternijveensche mond.
door Jaap Meijering
In een artikel in maart in De Kanaalstreek nam ik jullie mee naar twee panden bij de Gasselternijveensche mond. Deze keer een foto die 60 jaar later is gemaakt. In het linker pand begonnen in 1906 de Gebr. Zwartsenberg hun manufacturenzaak. In 1916 openden de Gebr. Zwartsenberg op de hoek van de Barkelastraat hun alom bekende modezaak. Het statige oude winkelpand werd verbouwd tot woning en kantoorruimten van de kunstmesthandel. De bedrijfsruimten waren gevestigd in enkele grote loodsen met opschrift ‘Kunstmesthandel Zwartsenberg’, gelegen direct over het spoor links in de Gasselternijveenschemond (nu Stopac).
In het kantoorpand aan de Semsstraat vestigde rond 1959 Firma Trip hun radio en televisiezaak. Net als de decoratieve omlijsting rond de zijdeur links had het pand in de voorgevel vier van dergelijk gedecoreerde hoge ramen en twee ramen die de zijgevels sierden. Om de radio’s, witgoed en elektro artikelen beter te kunnen tonen werden de indrukwekkende ramen gesloopt om plaats te maken voor grote etalagepartijen. Wat opvalt is dat op bovenstaande foto van september 1968 in het metselwerk boven de winkelramen de contouren van de oude ramen nog enigszins zichtbaar zijn!
Om je ook in die tijd als bedrijf te promoten moest er veel reclame worden gemaakt, want ‘zien doet verkopen. Radio Trip luisterde niet alleen hun zaak, maar ook regelmatig heel Stadskanaal op. Met luxe auto voorzien van een grote aanhanger vol met reclameborden van de plaatselijke middenstanders en vol gepakt met een aantrekkelijke voorraad te winnen cadeaus werden deze tijdens de winkelweken in die jaren (onder meer Stadskanaal Victorie) gepromoot. Ook luisterden zij manifestaties en sportevenementen op met muziek en geluid.
Het gerenommeerde hotel Panman (sinds 1905 in het bezit van de familie Braam) had een grote gelagkamer met serre en boven een grote zaal voor feesten en partijen. Er was een doorrit voor koetsen en een serie paardenstallen. Tevens een hengstenfokkerij . Op het grasveld aan de Schoolstraat werden paardenkeuringen gehouden. Achter in de tuin was een soort overdekte carrousel waar paarden hun rondjes liepen om in beweging te blijven. De wanden van het oude koetshuis werden door de bekende Stadskanaalster kunstschilder Carl van Beekum eind 50-er jaren beschilderd met prachtige oude panden, bruggen en ornamenten. Op een gezellig ingericht dorpsplein onder de naam d’ Oude Lantaarn werd hier nog menig feestje gevierd maar kon het hotel geen nieuw leven meer inblazen.
Op bovenstaande foto uit 1968 stond het hotel al enkele jaren leeg en waren de ramen al met houten platen bekleed. De rode brievenbus aan de gevel is nog steeds in functie. De ANWB wegwijzer geeft keurig aan hoe via de oude draaibrug onder meer Gasselternijveen is te bereiken. Zoals gewoonlijk in die tijd, kon men naast het pand ook hier langs de hoofdweg – op het perceel waar nu Raadsveld zijn kunststoffen kozijnen verhandeld – nog benzine tanken.
Naast het hotel loopt de Schoolstraat naar de toenmalige Nieuwe School. Aan de andere kant van de straat de groente- en fruitzaak van H.Zwier. Eerder was in dit pand de schoenenwinkel van Heijen gevestigd. In 1969 is het hotel afgebroken. Op deze plaats kwam een supermarkt. Nu de Spar supermarkt en slagerij Smit. In 2009 werd ook de zaak van Radio Trip afgebroken. Tot op heden is dit perceel nog steeds onbebouwd.
U wilt reageren? U heeft aanvullingen? Stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl