STADSKANAAL – Van kachelsmid via bankgebouw tot oliehandel. Jaap Meijering vertelt over de historie van het pand hoek Hoofdstraat en Hunsingolaan. ‘Van ’t Olle noar’t Nye Stee’.
door Jaap Meijering
Op de foto gemaakt door Frans Huizinga begin jaren vijftig van de vorige eeuw zien we het grote pand van Shell Nederland N.V dat in die periode werd gebruikt als kantoor voor het daar achter gelegen depot. De foto is gemaakt rond 1950 tijdens een Stadskanaalster Winkelweek, zoals de witte palen met feestverlichting tonen.
Rond 1917 was hier nog de rijwiel- en kachelzaak van Middel gevestigd. Kort daarna in 1920 werd het pand overgenomen door de Drentsch Veenkoloniale en Westerwoldsche hypotheek- en credietbank (D.V.W.), waarvan de heer A.L. Buurma directeur werd. Daarvoor werd het pand volledig omgebouwd tot kantoorpand met woonruimte. Waar midden voor de brievenbus zit (zie foto) was de vroegere entree naar de winkel, met daarboven een balkon. Links en rechts op de begane grond werden de grote winkelramen weer vervangen door statige hoge ramen en aangepast bij de stijl van het pand.
In 1921 werd de naam veranderd in Drentsch-Groningsche Bankvereeniging alsmede D.V.W. In 1926 weer gewijzigd in Drentsch-Veenkol. -Westerw. Hyp.bank. In 1932 vestigde de Bataafsche Import Mij. zich in het pand Hoofdstraat 81, als verkoopkantoor van Koninklijke Shell producten, waarvan onder meer Huisman directeur was. Per 1947 werd de naam veranderd in Shell Nederland N.V. en werd de vestiging een depot voor de olieproducten van dit bedrijf. Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd de naam weer gewijzigd in Zuid-Drentse oliehandel met vestigingen onder meer Emmen en Hoogeveen.
Vanaf de Hoofdstraat tot het Boerendiep liep langs het pand en de opslagruimten een laan. Deze laan werd In de volksmond altijd Shell-loan(e) genoemd. Nadat Philips zich in Stadskanaal vestigde werd aan het eind van de laan in het Boerendiep een dam gelegd en kreeg de de Shell-laan een belangrijke functie als aanvoerweg tot de nieuwbouw van de woonwijk Ter Maars 1. Vanaf 1960 werden hier de Groningerlaan, Frieselaan en Drentselaan aangelegd. Het Boerendiep werd gedicht, er kwamen scholen, een sporthal, het Geert Teis centrum en later zwembad De Wieke.
Stadskanaal veranderde. Zo ook de Shell-laan die de naam Hunsingolaan kreeg. Aan de andere kant van de Shell-laan stond de boerderij van Loman, die werd afgebroken in 1964. Daarna werd op die plaats de nieuwe Rabo-bank gebouwd, later Danscentrum Koning. In dit gebouw opent deze herfst het Philips museum zijn deuren.
Op de foto zien we rechts naast het pand van Shell, een gedeelte van de manufacturenzaak van Fa. J.H. Drenth. Daarna was dit In de 60-er jaren modehuis Herman en in de 80-er jaren Wieldraaijer met fournituren, dames- en meubelstoffen. Deze winkel is samen met het Shell-gebouw afgebroken. Op de plaats van beide panden werd in 1989 het appartementencomplex ‘Nye Stee’ gebouwd. De bloemenzaak van de Fa. van Huffelen staat (niet zichtbaar rechts) nu nog steeds naast het appartementencomplex.
Heeft u aanvullingen? Wil u reageren? Bel Jaap Meijering (0599-613985) of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl