STADSKANAAL-NOORD – Van evangelisatiegebouw tot museum. 25 jaar draaiorgels, speeldozen en harmonica’s in Museum Musica in Stadskanaal-Noord. Jaap Meijering vertelt er over.
door Jaap Meijering
Ruim voor 1900 werd nabij de Bonnermond aan de kade een houten vergaderlokaal gebouwd. De diensten werden geleid door dominee J. van Petegem, vrij evangelische predikant in Veendam. Het houten gebouw stond achter de huizen tussen Scheepswerfkade 51 (later Fa. J.Kalk en Zn.) en 52 (Siede Smid). Omdat veel buurtbewoners de kerk aan de Semsstraat te vrijzinnig vonden werd in 1900 een nieuwe stenen kerk gebouwd onder de naam Ned. Herv. Evangelisatie Stadskanaal (W).
In 1905 werd naast de kerk een pastorie gebouwd. In 1910 kreeg de kerk een echt aanzien en werd een zogeheten tongewelf in de kerk gebouwd met daarbovenop een klokkentoren. Rond 1920 werd een leerlokaal achter de kerk gebouwd. De torenspits is rond de jaren 30 vervangen en heeft het volgehouden tot 1973. Toen raakte het kapelletje bij een hevige storm zijn torenspits kwijt. Door een groep vrijwilligers werd een nieuwe toren gebouwd en weer op de kerk geplaatst.
In het jaar 2000 werd het 100-jarig bestaan van Bethel gevierd samen met de vier kinderen van Ds. Blijleven, die vele jaren de voorganger was. In 1988 werden vanwege te weinig kerkgangers de diensten gestopt. In 1989 kocht Jan Norder, voormalig elektriciën van de firma van Beilen & Mulder in Stadskanaal, met zijn echtgenote Smilka , zowel de kerk als de voormalige pastorie. Samen startten zij in 1992 hun Museum Musica. Jan, verzamelaar van oude gereedschappen met een passie voor oude muziekinstrumenten, bouwde in al die jaren een uniek museum op met oude draaiorgels, speeldozen van klein tot groot, pianola’s, harmonica’s en nog veel meer.
Het eerdere kerkgebouw staat er nu ‘barstensvol’ mee. En.. al die oude instrumenten heeft Jan weer speelbaar gemaakt. ‘s Winters wordt de hele verzameling weer nagekeken, gepoetst en zo nodig gerepareerd, om vanaf 1 april weer de deuren te openen voor groepen en belangstellenden. Jan geeft daarbij persoonlijk een rondleiding langs alles waar muziek in zit, terwijl Smilka de gasten ontvangt met koffie en haar heerlijke zelfgebakken cake. Het museum is geopend van 1 april tot en met 31 oktober op zaterdag en zondag. Behalve de maandagen is het in de maanden juli en augustus iedere dag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
Dit jaar bestaat Museum Musica 25 jaar. Op zaterdag 9 en zondag 10 september wordt dit zilveren jubileum gevierd met een markt van oude ambachten en veel, heel veel live muziek. Het museum is voor Nederland uniek in zijn soort en verdient zeker een bezoek van iedereen die van nostalgie en muziek houdt.
Op de foto uit 1910 rechts naast de kerk de pastorie. Voor de kerk ligt een schip met aardappelen afgemeerd. Zeer waarschijnlijk is het zondag en ligt het schip aan de wal te wachten tot hij de volgende dag kan worden gelost bij Scholten’s aardappelmeelfabriek aan de kade nabij de Bonnermond. De schipper staat op het dek en zijn echtgenote zit op de roef, enkele schippers en wat voetvolk komen aangelopen, evenals de dominee met zijn gezin, om vooral te kunnen poseren voor de lens van de fotograaf, hetgeen in die jaren een uniek moment was.
U wilt reageren op het artikel? U heeft aanvullingen? Bel Jaap Meijering 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl