Quantcast
Channel: vervlogen tijden – Kanaalstreek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 248

Vervlogen Tijden (257)

$
0
0
ONSTWEDDE – In Vervlogen Tijden aflevering 257 een foto die laat zien hoe het er vroeger als middenstander aan toe ging. Sommigen hadden een winkel waar de vrouw de boodschappen, waren, aan de man bracht. De man des huizes ging vaak met paard en wagen, bakfiets, transportfiets en zo als we zien op deze foto met kar en trekhond uit venten. Zo ging men langs de deur, vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat en vaak ook nog over enorme afstanden. In die tijd ook nog door wind en weer en was niet altijd even prettig, ook had de verkoper vaak vast adresjes waar hij koffie en of de middagmaal nuttigde.

Op de foto melkboer A. Woltmeijer uit Onstwedde, staande voor de kruidenierswinkel van N. de Jonge vermoedelijk ook in Onstwedde, maar dat is niet geheel zeker. De foto is van rond 1930 en heeft de heer Woltmeijer even pauze genomen voor de fotograaf om deze plaat vast te leggen, wellicht met een knecht die hielp met uitventen.

De melk werd uit de melkbussen geschept en in melkemmers en of flessen gedaan. Mensen gaven aan hoeveel melk ze nodig hadden en dat werd dan ook ontvangen. De melkboer kwam wekelijks en desgewenst vaker.

We zien de voorraad bussen op de bakfiets staan. De trekhonden werden gebruikt om mee te helpen de zware last te verplaatsen, waardoor het gemakkelijker voor de verkoper was. Bij wet werd het in 1962 verboden om trekhonden te gebruiken. Rond en na de oorlog kwam de bedrijfswagens op de markt, de bestelwagens, vrachtwagen en auto. De voertuigen namen het zware werk over. Ook konden er toen grotere afstanden worden gemaakt en het weer had ook minder te vertellen.

De waren aan de deur brengen komt niet veel meer voor, de supermarkt deed later zijn intrede en de kleine verkoper verdween van het toneel, vele bedrijven werden zogezegd gesanneerd en verdwenen uit de dorpen.

Jacco Pranger

Reacties: 06-21831002, 0599-621767, of pranger@nieuwbuinen.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 248