Schuin achter het café van Schot en de molen van Deiman was de gelegenheid om op een stuk (slechte) landbouwgrond te voetballen. Dat was waar nu ongeveer het parkeerterrein achter de COOP-supermarkt ligt. Aanvankelijk speelden enthousiastelingen die het voetbal in clubverband elders beoefenden. Zo speelde Geert Sassen bij Be Quick inGroningen, Jan Stukje in Veendan, Jan ter Wisch in Assen en Albert Tonsbeek in Appingedam.
Bij deze ‘buitenvoetballers’ voegden zich ook Ter Apeler jongens en in 1910 waren er genoeg deelnemers om een elftal te vormen en werd T.V.C. opgericht.
Wedstrijden werden in de regio gespeeld hetgeen niet altijd eenvoudig was: een uitwedstrijd in Klazienaveen betekende eerst een lang stuk met de Dedemsvaartse Stoomtram en daarna letterlijk met de koffertjes op de rug een flink stuk lopen dwars door het veen.
Opmerkelijke notitie van Geert Sassen in het jubileumboek van de voetbalclub: “Alle voetballers droegen petten om het hoofd te beschermen tegen de ruwe bal” (de kwaliteit van de ballen was toen kennelijk niet zo best). De knoopjes die op de petten zaten sneden we eraf want dan deed het koppen minder zeer”. Op de bijgaande foto uit 1910 zijn inderdaad geen knopjes op de petten te zien. v.l.n.r. Theo Duys, Jan Stukje, Geert Sassen, Theo Schot, H Koster, Herman(?) Lulf, Job Wolf, G Mulder , de Hosson, de Jonge, Jans Kemphuis, Heerspink, Jacob de Jonge, Aike Schot, Slim, Koster, M Meyer, Simon Meyer, H.E.Timmerman, Zefat. Op de achtergrond is de eikensingel in de Ruitenkamp zichtbaar. Het gebied tot aan het wandelbos is nog weiland en aan de oude weg is ook nog niets gebouwd.
Het jubileumboek van Dolf Klok uit 1994 is te lezen (en te downloaden) via www.oudterapel.nl. Daarnaast zijn oude, maar nog veel meer nieuwere foto’s uit het archief van STA te zien.
Er is nog wel hulp van de (oud-)voetballers nodig om namen en jaartallen compleet te krijgen. Datkanvia redaktie@oudterapel.nl.
Rienhart Wolf