TER APEL – De foto van Vervlogen Tijden 281 is meer dan 100 jaar oud en toont de Sellingerstraat gezien in de richting van de Oude Weg. De fotograaf is onbekend, maar mogelijk is het fotograaf Koero geweest.
De drie heren staan overduidelijk geposeerd midden op de toen nog onverharde weg. De fotograaf fotografeerde vanaf een statief en wellicht passeerden er gedurende de fotosessie één of meerdere wagens (uit de richting van Sellingen) die om de fotograaf moesten heenrijden, zo is af teleidenuit de wagensporen links van de weg.
Kloosterkerk
De pastorie van de Kloosterkerk is nog niet gebouwd, die staat nu links van de weg, ongeveerd ter hoogte van de drie heren. Ook de woning voor de 1e directeur van de RHBS Lindeyer is nog niet gebouwd. De hekjes ter weerszijden van de weg behoren bij de brug over de Ruiten-A/Runde die vanaf de Ruitenkamp het Wandelbosch in stroomt.
De brug is lang geleden vervangen door een buis onder de weg. Net over de brug rechts staat café Scholtens, in 1950 verbouwd tot Gemeentelijk Internaat en tegenwoordig conferentiecentrum ‘de Ark’. In het midden zien we de woning van Grol waaraan we in een eerdere aflevering van deze rubriek aandacht hebben besteed.
Groningen
Geheel links de imposante boerderij van de Stad Groningen die destijds veel landbouwgrond en bedrijven had in Westerwolde. Deze zeer grote boerderij had twee dubbelgangers, één stond aan het Oostelijk uiteinde van de Havenstraat, de ander staat gelukkig nog steeds aan de Poortweg. De boerderij op deze foto is in begin 60-er jaren van de vorige eeuw gesloopt.
Links op de foto, achter het slootje ligt de Stadskwekerij, de plaats waar de Stad Groningen jonge boompjes kweekte voor de productiebossen rond Ter Apel. Het witte toegangshek van de oorspronkelijke kwekerij staat er nog steeds.
Nicola
De man op de foto links is mogelijk de heer Nicola, stadsopzichter die toen woonde in het pand op de hoek van de Hoofdstraat en de Boslaan. Zo te zien is er zojuist gesnoeid want ter weerszijden van de zandweg liggen takken van de eikenbomen. Mogelijk dat Nicola even kwam inspecteren.
Het zandpad dat rechtsaf het bos inloopt werd zeer waarschijnlijk gebruikt door de Ter Apeler schooljeugd op weg naar de Kloosterschool. Het is een binnendoor paadje dat rechtstreeks toeloopt naar de ingang van de school aan de Westzijde van het Klooster. De kerkgangers hadden hun eigen ingang aan de Oostzijde van het Klooster, tegenover het Boschhuis.
Opmerkelijk is dat op de foto (die als ansichtkaart werd verkocht) wordt gesproken van straatweg terwijl op die plaats de Sellingerstraat nog niet bestraat is. Dat zou pas gebeuren in 1906. Daarmee is de foto te dateren van vóór 1906.
Rienhart Wolf
Aanvullingen en/of commentaar naar 0599-587553 of redaktie@oudterapel.nl.