TER APEL – Deze week in de rubriek Vervlogen Tijden gaat het over de leegte achter het Stads-Ter-Apeler-kanaal, waar nu meerdere woonwijken staan.
Ter Apel was oorspronkelijk de verzamelnaam van een aantal kleine buurtschappen zoals het Heem en ‘t Schot rondom het Klooster. Met het graven van het Stads-Ter-Apeler-kanaal in 1856 startte ook de lintbebouwing ter weerszijden van het kanaal. Op een zeker moment waren alle heemsteden langs het kanaal vergeven en moest nieuwe bebouwing elders plaatsvinden.
In Ter Apel was de Koningstraat de eerste woningbouw die werd gepleegd los van de as van het kanaal. De hoek in de bocht van het kanaal werd het zwaartepunt van het huidige Ter Apel. Foto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw laten een verbazingwekkende leegte zien op de plaats waar nu meerdere woonwijken staan.
Met de bouw van het station van de STAR en de RHBS kwamen de eerste twee aftakkingen van de verharde weg aan de straatkant, respectievelijk de Stationsstraat en de Oude Weg. De Oude Weg bestond overigens al ruim voordat het kanaal was gegraven. Het was de oude verbindingsweg van de Sellingerstraat naar de Maten en Roswinkel. De feitelijke voortzetting van de Oude Weg is dan ook de weg door het Hooiland, aan de landskant van het kanaal.
Bij de foto: Het oude marktterrein achter hotel Brun Timmer, ongeveer tegenover de ingang van de huidige Lidl winkel. We kijken in zuidoostelijke richting, iets links van het midden is in de verte de locomotiefloods van de OG-tram zichtbaar. Helemaal links het kleedgebouw van de RHBS. De boompjes aan de rechterhelft van de horizon omzoomen het voetbalveld. Daarachter de hoge eikenbomen langs het kanaal. In het hele blikveld is geen woning te zien, hoe anders is de situatie nu. De foto is genomen in 1934 en toont het défilé van Bergman bussen en personenautos ten behoeve van de ouden van dagenrit. Ter opluistering speelt het Dullmerorkest. Op de voorgrond in het midden met witte hoed drogist Dirk Steenbeek, de man met hoed die de camera in kijkt, is zijn schoonzoon; makelaar Reint Wolf en rechts daarvan schoonzoon en assistent-drogist Hendrik Bron.
Commentaar en/of aanvulling graag naar redaktie@oudterapel.nl of 06-20067857