NIEUW-BUINEN – In de rubriek Vervlogen tijden … neemt Jacco Pranger de lezers mee naar 1961. Naar de Stationsstraat in zijn woonplaats Nieuw-Buinen.
Een kiekje door de brug die lag over het Dwarsdiep ingang Noorderdiep. Over de brug zien we de Stationsstraat liggen met het stationsgebouw van Nieuw-Buinen. Het werd in gebruik genomen in 1924 bij de opening van de spoorlijn Stadskanaal-Musselkanaal-Ter Apel. In 1996 werd het gebouw afgebroken en zo verdween er een stukje nostalgie. Alleen het spoor ligt er nog. Op dit spoor rijdt de stoomtrein van de S.T.A.R. van Stadskanaal naar Musselkanaal waar het spoor ook eindigt.
Aan de linkerzijde van de foto zien we een nog onbebouwd gedeelte. Op de hoek van de Stationsstraat en het Dwarsdiep stond tot 1945 de woon-winkelpand van Oetze Runge. Maar op deze foto zien we een leeg beeld. Daar werden in de jaren 80 van de vorige eeuw vier woningen gebouwd. Op deze plaats werden tot begin jaren 80 ook de jaarlijkse kermissen gehouden, totdat de woningen werden gebouwd.
Aan de rechterzijde staat het oude koffiehuis van de familie Benus. Nu in gebruik als woonhuis zonder horecabestemming. Daarnaast zien we vier woningen, die er nog steeds staan, en de zonneschermen van de manufacturenzaak van de familie Twickler. Nu woont de familie Bouland daar die een stoffeerderij runt.
De brug is afgebroken en het kanaal is gedempt begin jaren 70 van de vorige eeuw. Een stukje historie is verdwenen. Het kanaal was belangrijk voor afvoer van water en voor vervoer van goederen.
Links ligt de weg Dwarsdiep richting Stadskanaal en rechts de Industrieweg richting Musselkanaal. Waar nu de Stationsstraat ligt stond tot rond 1923 het eerste huis van Nieuw-Buinen, het Markehuis uit 1828. Het huis moest wijken voor de aanleg van de Stationsstraat.
U wilt reageren op het artikel van Jacco Pranger? Bel 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com